You are currently viewing Miten estää e-urheiluvammojen syntyminen? 

Miten estää e-urheiluvammojen syntyminen? 

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Uutiset
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia
Lukuaika:2 minuuttia

Vaikka moni mieltää e-urheilun turvalliseksi lajiksi, ja jossa vammautuminen ei ole ensimmäinen asia joka tulee mieleen, on asianlaita varsin toinen. E-urheilu kuormittaa kehoa sekä mieltä. Peliasennot, epäsäännölliset peliajat ja valvominen ottaa pelaajalta veronsa, sekä erityisesti peukalot, ranteet, niska ja silmät käyvät kovilla. Tässä artikkelissa käyn läpi tyypillisimpiä e-pelaajan urheiluvammoja, miten niitä pystyy hoitamaan ja parhaassa tapauksessa välttämään kokonaan. Myös mieli ja uni tulee ottaa e-urheilussa huomioon, koska unettomuus ja uupuminen ovat harmillisen yleisiä e-pelaajien keskuudessa mielen käydessä kierroksilla haastavissa peleissä, jotka voivat kestää aamutunneille asti.

Käsi- ja rannekipu

Toistuvat liikkeet ja niiden tuoma kuormitus ovat yleisimpiä syitä moneen urheiluvammaan. E-urheilussa peukalot, ranteet ja kädet toistavat jatkuvasti samaa liikettä, ja vaikka hankkisi parhaat mahdolliset hiiret ja ohjaimet ei niidenkään avulla pysty estämään lihasten ylikuormitusta. Vaikka ergonomiset pelituotteet ovat tärkeitä, lopulta ainoa apu on tauottaminen ja käsien voimistelu sekä lihasten venyttely ennen ja jälkeen pelin. Vastuskuminauhat on kätevä apu niin käsien kuin hartioiden vahvistamiseen sekä tärkeää on muistaa kirjaimellisesti pyöritellä peukaloita säännöllisesti. Muista kuitenkin aina konsultoida lääkäriltäsi, millainen hoito ja liike sopii juuri sinulle, mikäli kivut ovat toistuvia. Fysioterapeutilta saa varmasti apua e-urheilijan kehonhuoltoon. 

Rasittuneet silmät ja uni

Pitkät ajat tietokoneen ruudun ääressä rasittavat silmiä pakostakin, koska silmien lihakset työskentelevät tauotta esimerkiksi hektisen pelin äärellä. Myös digilaitteiden sininen valo on riski silmien terveydelle sekä se voi häiritä unensaantia ja nukkumista. E-urheilijan tulee huolehtia silmien terveydestä, koska näkö ja nopea reagointikyky ovat pelaajan tärkeimmät työkalut levänneiden aivojen lisäksi. Mitä sitten kannattaisi tehdä silmien terveyden eteen? On olemassa erilaisia linssejä ja filttereitä laitteisiin, joilla voi yrittää vähentää siniselle valolle altistumista, mutta paras keino on muistaa lepuuttaa silmiä ja sulkea kone hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. 20-20-20 -sääntö on hyvä ottaa käyttöön, kun viettää aikaa paljon koneella. Se tarkoittaa sitä, että 20 minuutin välein katsoo 20 sekunnin ajan johonkin kohteeseen, joka sijaitsee n. 6 metrin päässä. Tämä antaa mahdollisuuden silmien levätä ja kostua räpyttelystä.

Mieli ja henkinen rasitus

Henkiset rasitukset voivat olla e-urheilussa suurempia kuin fyysiset. Rankka treenaaminen ja häviöt voivat vaikuttaa laskevasti mielialaan. Myös kunnianhimoinen pelaaminen voi eristää muista, ja yksinäisyyden kokemus on tuttu monelle e-urheilijalle, kun ylimääräistä aikaa ei löydy illanviettoihin tai muuhun vapaa-aikaan. Siksi onkin tärkeää löytää balanssi pelaamiseen – hyvä tapa olisi pitää taukoja ja palautua. Esimerkiksi esports vedonlyönti -sivustolla voit katsoa kisoja vaikka yhdessä kavereiden kanssa. Tärkeintä on, että mielekästä tekemistä löytyy myös oman pelaamisen ulkopuolelta ja löytää itselleen kannustavan yhteisön ja tukiverkoston. 

Niska ja hartiat

Väitetään, että kahdeksan tunnin istuminen olisi yhtä epäterveellistä, kuin tupakan polttaminen. Vaikka tämä väite voi olla liioittelua, on hyvä huomioida, että pelatessa selkä ja hartiat ovat koetuksella. Ihminen on luotu liikkumaan ja tämä pätee erityisesti mitä tulee selkä -ja hartiakipuihin. Yleinen virhe kipujen ilmestyessä on liikkeen välttäminen ja liikunnan vähentäminen – ja liiallinen venyttely. Itseasiassa selkä- ja niskalihakset tarvitsevat vahvistusta ja verenkierron vilkastuttamista, jotta kivut poistuisivat. 

Ammattimaisen e-urheilijan ergonomiaan kuuluu luonnollisesti laadukas pelituoli, sähköpöytä sekä muut ammattimaiset välineet, kuten laadukkaat ohjaimet ja hiiret, mutta ne yksistään eivät riitä – on hyvä muistaa, että tarvitaan liikuntaa, unta sekä vapaa-aikaa joka palauttaa kehon pelien jälkeen, jotta pysyy kisakunnossa. 

Vastaa