You are currently viewing Liiallinen istuminen on merkittävä terveysuhka e-urheilijalle
Tietokonepelejä pelatessa tarvitaan hyvä pelituoli ja pelipöytä

Liiallinen istuminen on merkittävä terveysuhka e-urheilijalle

Lukuaika:3 minuuttia

Sanotaan, että urheilija ei tervettä päivää näe. Vanha viisaus pitää paikkansa myös e-urheilijoiden kohdalla, vaikka kyseessä onkin perinteisestä urheilusta poikkeava laji.

Suurin osa e-urheilijoiden terveysongelmista johtuu siitä, että he istuvat pelatessaan pitkiä aikoja yhteen menoon. Asentokaan ei aina ole paras mahdollinen.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten liiallinen istuminen vaikuttaa ihmisen terveyteen. Annamme myös hyviä vinkkejä, joiden avulla voit helposti torjua istumisen aiheuttamia ongelmia.

E-urheilijoilla esiintyy monenlaisia vaivoja

Ei olisi lainkaan perusteltua väittää, että nimenomaan e-urheilu aiheuttaa terveyshaittoja. Esimerkiksi ihmisillä, jotka pelaavat netissä kasinoilla ilman rekisteröitymistä, esiintyy täsmälleen samoja vaivoja kuin e-urheilijoilla.

Tyypillisiä ongelmia ovat muun muassa:

  • silmien väsyminen
  • rannekanavaoireyhtymä ja muut yläraajojen rasitusvaivat
  • niska- ja hartiasäryt
  • tuki- ja liikuntaelimistön rasittuminen

Vastaavista ongelmista kärsivät myös toimistotyöläiset. Vaivojen syy ei siis ole e-urheilu, vaan liiallinen istuminen koneen ääressä.

Miksi istuminen on niin vaarallista?

Vaikka istumisen vaarallisuudesta puhutaan nykyään paljon, useimmat ihmiset eivät ole täysin sisäistäneet ongelman laajuutta. Istuminen tuntuu täysin luonnolliselta, joten on vaikea käsittää, kuinka haitallista se on.

Liiallinen istuminen on vaarallista kolmesta syystä:

  1. Suuret lihasryhmät ovat istuessa passiivisia, joten ne eivät kuluta energiaa. Tämä vaikuttaa aineenvaihduntaan ja saa rasvan kertymään vyötärölle.
  2. Istuminen vaikuttaa haitallisesti tuki- ja liikuntaelimistöön. Etukumara tai muuten huono asento heikentää selkälihaksia ja kasaa painetta välilevyihin.
  3. Istumisasennossa reiden takaosiin kohdistuu painetta, mikä heikentää lantion seudun ja jalkojen aineenvaihduntaa.

Aineenvaihdunnan heikkeneminen on vakava ongelma, koska siitä johtuva painonnousu altistaa e-urheilijan monille sairauksille. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat puolestaan voivat olla erittäin kivuliaita ja rajoittaa liikuntakykyä.

Näin ehkäiset istumisen aiheuttamia ongelmia

Kun ongelmien syy on tiedossa, on niiden korjaaminen onneksi helppoa. Jos epäilet jonkin vaivasi johtuvan istumisesta, sinun tarvitsee vain lopettaa liiallinen istuminen.

E-urheilijan kohdalla tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, sillä lajissa menestyminen edellyttää pitkiä pelisessioita. Pystyt kuitenkin parantamaan tilannettasi huomattavasti tekemällä pieniä muutoksia pelitapoihisi.

Nouse välillä seisomaan

Kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain keino torjua istumisen aiheuttamia vaivoja on taukojen pitäminen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että seisomaan nouseminen puolen tunnin välein saa aineenvaihdunnan aktivoitumaan. Tämä vaikuttaa positiivisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan ja verisuonten rakenteisiin.

Seisomisen lisäksi kannattaa tehdä säännöllisesti taukojumppaa. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi syöksyä kuntosalille kesken pelien, vaan riittää, kun askellat hetken paikallasi ja liikutat käsiäsi ja hartioitasi. Venyttelykin voi tuntua todella hyvältä.

Kokeile satulatuolia tai jumppapallon päällä istumista

Ei suinkaan ole samantekevää, millaisella tuolilla istut. Tavallisella tuolilla istuessasi kallistut helposti eteenpäin, mikä lisää selän ja lantion rasitusta.

Satulatuolissa tai jumppapallon päällä istuttaessa selkärangan asento on huomattavasti luonnollisempi. Myös reisien ja vartalon välinen kulma kasvaa, jolloin asentosi on terveellisempi.

Satulatuolissa istuminen vaatii hieman totuttelua, eikä jumppapallon päällä tasapainoilukaan onnistu kaikilta ensi yrittämällä. Onkin viisainta käyttää aluksi tavallista tuolia ja satulatuolia vuorotellen.

Jatkossakin tuolia kannattaa vaihtaa säännöllisesti, sillä samalla muutat myös istumisasentoasi. Mitä enemmän vaihtelua saat, sitä paremmassa kunnossa selkäsi pysyy.

Korjaa asentoasi sähköpöydän avulla

Pöydälläkin on suuri vaikutus istumisasentoon. E-urheilijat viettävät paljon aikaa pöydän ääressä, joten sen on syytä olla täsmälleen oikealla korkeudella.

Sähköpöydän korkeutta voi säätää yhdellä napinpainalluksella, joten saat sen asetettua juuri sopivalle tasolle. Mikä parasta, voit nostaa pöydän korkeammalle, kun haluat välillä nousta seisomaan.

Ehkäise ongelmat jo etukäteen

Vaikka sinulla ei vielä olisikaan ollut tässä artikkelissa kuvattuja vaivoja, et ole niille immuuni. Istumisen aiheuttamat ongelmat eivät ilmaannu kenellekään yhdessä yössä, vaan ne syntyvät pitkällä aikavälillä.

Esimerkiksi niska- ja hartiavaivat sekä selkäkivut voivat alkaa hyvin pienillä oireilla ja muuttua sitten nopeasti sietämättömiksi. Jokaisen e-urheilijan on syytä tiedostaan lajiin liittyvät riskit ja pyrkiä aktiivisesti ehkäisemään niitä.

Liiallisen istumisen negatiiviset terveysvaikutukset on hyvin helppo torjua, kun otat tavaksesi nousta seisomaan vähintään puolen tunnin välein. Myös satulatuoli, sähköpöytä ja muut ergonomiaa parantavat apuvälineet ovat ehdottomasti hintansa arvoisia, jos pystyt niiden ansiosta jatkamaan uraasi e-urheilun parissa.

Yhteenveto

Monet e-urheilijat kärsivät liiallisen istumisen aiheuttamista vaivoista. Näitä ovat etenkin tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja aineenvaihdunnan hidastuminen.

Vaivoista on helppo päästä eroon pienillä elämäntapamuutoksilla. Oleellisinta on istumisaikojen lyhentäminen. Pienetkin jaloittelutauot aktivoivat aineenvaihduntaa ja lieventävät lihasten rasitusta.

Satulatuoli ja sähköpöytä auttavat sinua löytämään entistä paremman istumisasennon. Ergonomiaan kannattaa panostaa, koska huonon istumisasennon aiheuttamat ongelmat voivat pahimmillaan tehdä e-urheilun harrastamisesta mahdotonta.

Jokaisen e-urheilijan on hyvä nousta välillä seisomaan ja liikutella myös yläraajojaan. Näin varmistat sen, että saat tulevinakin vuosina nauttia e-urheilusta terveenä.

Vastaa