You are currently viewing Lopeta tupakointi – pelaat paremmin
Quitting smoking concept. Hand is refusing cigarette offer.

Lopeta tupakointi – pelaat paremmin

Lukuaika:2 minuuttia

Oletko tupakoitsija? Pelaatko? Jos olet näitä molempia niin silloin mitä todennäköisemmin käyt aina silloin tällöin myös hermosauhuilla. Mitä sanoisit siitä, jos tutkitusti kuitenkin on käynyt ilmi, että tupakka ja sen terveydelle haitalliset aineet ovat nimenomaan niitä, jotka aiheuttavat stressiä elimistössä ja ihmiskeholle? Tupakasta on vain tullut arkeen väline, jolla päästään pois tukalista ja hankalista tilanteista – tupakkatauoista on tullut arjen tauottajia, josta olisi oman terveydenkannalta hyvä päästä eroon.

Mikä tupakanpolton lopettamisessa on hankalaa?

Mitä kauaemmin tupakoitsija on polttanut, sitä arkisempi asia siitä on tullut. Tosiasia on kuitenkin että verrattuna Suomen 40-lukuun, kun miehet polttivat yli 70%:sti ja nyt 2020-lukuun kun prosentit ovat kymmenen luokkaa, paljon hyvää on tapahtunut. Mutta Suomella on tavoitteena saavuttaa vuoteen 2030 mennessä alle 5% tupakointi aste. Ja siksi tupakat on hävinneet lain avulla näkyvistä ja tupakan vastaiset kampanjat jatkuvat. Mutta on hyvä oikeasti ymmärtää, mikä tupakassa on haitallista mutta myös miksi siitä on vaikea päästä eroon.

Yksi ongelmakohta on nikotiini. Onneksi entinen tupakoitsija voi saada nikotiinin myös ilman tupakkaa ja siten päästään myös siitä passiivisesta tupakoinnista eli tupakansavusta. Nikotiinin voi saada vaikka nikotiinipusseista, tai tupakattomasta nuuskasta. Voit tilata nuuskaa netistä suomalaiselta nikotiinipussit.comilta, vaikka kotiin kuljetettuna kerralla useamman kuukauden käyttömäärän – ja sillä saada nikotiinitarve tyydytettyä.

Toinen hankalampi asia ovat ne tupakkatauot, stressinpurkutauot sekä se, että tupakanpoltto on pienentänyt ruokahalua ja vienyt suusta makuaistin vähäisemmäksi. Eli kun lopetat tupakanpolton, ruokahalu palaa ja samalla myös makuaisti, mikä johtaa loogisesti myös isompaan syömismäärään – joten kannattaa hieman enemmän miettiä mitä ja koska syö. Samalla on hyvä opetella sellaisia välipaloja, jotka eivät ole liian sokerisia, suolaisia tai rasvaisia, tai huomaat kyllä muutoksen kehossasi. Maku- ja hajuaistin palautuminen riippuu tupakoinnin kestosta ja päivittäin poltettujen savukkeiden määrästä, mutta palautuminen tapahtuu ensimmäisten viikkojen aikana.

Mutta mitä keksiä tupakkataukojen tilalle? Yksi hyvä vaihtoehto on juomatauko tai venyttelytauko. Me tarvitsemme nesteytystä yleensä enemmän kuin mitä vuorokaudessa juomme, ja jos vietämme aikaa tietokoneen äärellä, venyttely olisi enemmänkin kuin suotavaa!

Tupakointi ja pelaaminen

Olet varmaan aina silloin tällöin pelannut väsyneenä. Tiedät siis, että väsyneenä et ole parhaimmillasi. Reaktiot ovat hitaita, eikä tarkkuuskaan parasta luokkaa. Mitä jos tietäisit, että tupakointi huonontaa unen laatua, sekä vie parhaimman terän tarkkuudestasi ja keskittymiskyvystä, johtuen yksinkertaisesti tupakanpolton mukana tulevista useista keholle haitallisista, suorastaan sanoen myrkyllisistä aineista. Kun lopetat tupakoinnin, mahdollistat paremmat yöunet ja entistä paremman keskittymiskyvyn itsellesi, eli paremmat mahdollisuudet pärjätä peleissä.

Puhumattakaan muuten siitä, että tupakka värjää ihon, ja tekee sinusta vanhemman näköisen kuin mitä olet, ja todennäköisesti lyhentää elinaikaasi keskimäärin 10 vuodella. Tupakan haittavaikutukset tuntuvat kehossasi nimenomaan sydämen, keuhkojen ja verisuonten toiminnan kautta, eli kehosi ei toimi lähellekään optimaalilla tasolla – jos siis tupakoit, et todennäköisesti voi koskaan saavuttaa parasta omaa tasoasi missään lajissa.

Miksi tupakkaa myydään?

Voit kysyä ääneen, että jos kaikki tietävät tupakan olevan terveydelle vaarallista ja jopa miljoonien ihmisten kuolevan vuosittain siitä johtuviin sairauksiin, niin miksi sitä on kaupoissa saatavilla? Syy on yksinkertaisesti historiallinen. Maailman suurimmat tupakkateollisuusjätit ovat olleet markkinoilla yli 100 vuotta ja sinä aikana luoneet miljardien dollareiden liiketoiminnan kattamaan koko maapallon – ja kun maailman suurimmat tupakan tuottajat ja käyttäjät ovat sellaiset maat kuten Kiina, Intia ja Brasilia, ei tupakkateollisuus ole loppumassa aivan lähi vuosikymmenien aikana. Yhä vieläkin Aasiassa ja osissa Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaan tupakoitsijoiden osuus on yli 70%!

Vastaa