You are currently viewing Minkä ikäinen pärjää E-Urheilussa?

Minkä ikäinen pärjää E-Urheilussa?

Lukuaika:3 minuuttia

Keskustelimme taannoin porukalla siitä, miten lapset ja nuoret aloittavat pelaamisen yhä nuorempina. Toimituksemme lähipiirissä on monia vanhempia, joiden alakouluikäiset lapset hakkaavat vanhempansa yllättävänkin haastavissa peleissä mennen tullen. Aloimme sitten pohtia sitä, missä vaiheessa lapset voisivat siirtyä e-sportsin pariin, ihan siis ansaintamielessä.

Bonusta Nuoresta Iästä

Casinobonukset lista voi kertoa rahapeleistä kiinnostuneelle markkinoiden parhaat edut, joista hän voi ammentaa omaan pelaamiseensa lisäboostia. E-sportsissakin pelaajat voivat hankkia itselleen rahanarvoisia etuja, mutta pelaamisen aloittamisessa suurin saatavilla oleva bonus aivan alkutaipaleella on kuitenkin hieman yllättäen, ikä.

Viimeisimpien tietojen mukaan se mitä nuorempana aloittaa pelaamisen, on pelaamisessa menestymisen kannalta hyödyllisintä. Toisaalta tällä ei varmastikaan tarkoiteta sitä, että jokaisen lapsen tulisi saada ruutuaikaa mielin määrin ja että pelikasvatus aloitettaisiin systemaattisesti jo esimerkiksi taaperoiässä.

Teini-ikä sen sijaan on jo sellaista aikaa, jolloin pelaamisen aloittamisesta voi olla todella suurta hyötyä. Teini-ikäisen aivot ovat otollisessa iässä mm. Erilaisiin ärsykkeisiin reagoimiseen, oppimiseen ja havainnointiin.

Onko lapsille ja nuorille koulutusta E-Urheiluun?

Monelle pelaamisesta kiinnostuneen nuoren vanhemmalle voi tulla yllätyksenä se, miten paljon Suomessa onkaan tarjolla erilaisia koulutusmahdollisuuksia e-urheiluun liittyen. Koulutuksissa otetaan huomioon osa-alueita, kuten e-urheilun valmentaminen, tapahtumien järjestäminen, pelaajana kehittyminen ja liiketoiminta pelaamisen ympärillä.

E-urheilua löytyy toisen asteen koulutuksena tällä hetkellä jopa seitsemässä eri paikassa. Myös kolme kansanopistoa ja yksi ammattikorkeakoulu tarjoaa koulutusta tämän lajin ja alan saralla.

Toisen asteen koulutusta e-urheiluun tarjoavat mm. Alajärven lukio, Etelä-Savon ammattiopisto ja Järviseudun ammatti-instituutti.

Hämeen ammattikorkeakoulu on tällä hetkellä yksi niistä laitoksista, josta nuoret voivat hankkia itselleen tutkinnon e-urheiluun liittyen. Tässä ammattikorkeakoulussa e-urheilua voidaan opiskella joko pelien kehittämisen näkökulmasta tai liiketaloudellisen aspektin kautta. Jos opiskelija valitsee pelien kehittämisen linjan, keskittyy hän opinnoissaan ennen kaikkea pelien kehityksen perusteisiin, visuaaliseen suunnitteluun sekä 3D-mallintamiseen.

Vanhempien huolet

Olemme törmänneet kerta toisensa jälkeen vanhempien pelkoihin e-urheiluun liittyen. Jos vanhemmalla itsellään ei ole mitään kunnollista kokemusta pelaamisesta, voidaan se nähdä jopa riskinä syrjäytymiselle. Pelaaminen nähdään siis yhä tänä päivänä virheellisesti todella yksinäiseksi harrastukseksi, kun sitähän se ei todellisuudessa nykyteknologian myötä ole.

Kuten ehkä lajin harrastajana tiedätkin, useimmiten pelaajat ovat jatkuvasti yhteydessä muihin ihmisiin. Joukkueen kesken kommunikoidaan tietenkin eniten, mutta kyllä yksilöpeleissäkin on paljon keskustelua muiden pelaajien kanssa. Tästä itse asiassa oli yhdellä vanhemmalla kertoakin tarina. Hänen 7-vuotias poikansa oli pelannut Robloxia olohuoneessa kuulookkeet korvilla ja alkanut yhtäkkiä huutelemaan “moi, mikä sun nimi on?” ja siitä jatkui sitten hyväntuulinen keskustelu ja pelissä seikkailu puolisen tuntia 9-vuotiaan pojan kanssa.

Monen vanhemman huolenaiheet tuntuvat pyörivän myös siinä, miten e-urheilu rapauttaa fyysistä kuntoa. Tämäkin on melko yleinen harhaluulo, joka ei perustu mihinkään faktatietoon. Kun puhutaan ammattimaisesta pelaamisesta, on kokonaisvaltainen hyvinvointi todella suuressa roolissa pelaajien elämässä. Pelaajat siis kiinnittävät tarkasti huomiota omaan unensaantiin, liikuntaan ja ruokavalioon.

Digitaalisten pelienhyvät puolet

Jos päädyt keskustelemaan e-urheilun mahdollisuuksista ja riskeistä lasten tai nuorten vanhempien kanssa, kannattaa yrittää pitää keskustelu tietenkin mahdollisimman neutraalina. E-urheilua ei tietenkään ole tarkoitus pakottaa harrastuksena tai tulevana ammattina kenellekään, mutta myöskin on tärkeää saada vanhemmat ymmärtämään, että harrastus ei ole pahasta vaan siinä on enemmänkin suuria hyötyjä. Voit käyttää esimerkiksi seuraavia argumentteja:

  • E-urheilu on suosittu harrastus
  • Peleissä on mielenkiintoisia tarinoita
  • Pelit voivat toimia sosiaalisen vuorovaikutuksen alustoina
  • Pelit voivat toimia myös pelottavien teemojen käsittelykanavana.
  • E-urheilu kehittää reaktiokykyä, havainnointikykyä ja kasvattaa tiimissä tekemiseen

Onko pelaamiselle ikärajaa?

Mutta takaisin alkuperäiseen juttumme aiheeseen. E-urheilulle ei periaatteessa ole mitään selkeää ikärajaa, mutta toki suosituimmat ja pelatuimmat pelit ovat ikärajallisia eivätkä ne varmastikaan sovellu kovin pienille lapsille. Vaikka lapsi tai nuori ei vielä saisikaan pelata tiettyjä pelejä, voi hän joka tapauksessa harjaannuttaa taitojaan muissa, ikäluokalleen sallituissa peleissä. Esimerkiksi jo aikaisemmin jutussa mainittu Roblox voi olla varsin hyvä alusta kokeilla erilaisia pelityyppejä ja testata taitoja, niin pelillisiä kuin sosiaalisiakin, näissä pienemmissä ja vähemmän väkivaltaisissa maailmoissa.

Ja hyvä on toki muistaa sekin, että esimerkiksi Fifaa voidaan pelata ammattimaisesti sitäkin. Jutussamme mainittu 7-vuotias pikkujäbä on innostunut myös Fifasta ja pärjää siinä jo erinomaisesti, eli kyllä mahdollisuuksia on kehittyä jo todella pienestä pitäen ihan vakavasti otettavissa peleissä.

Lopuksi

Jokainen vanhempi tuntee lopulta oman lapsensa, hänen kehityksensä ja kykynsä parhaiten. Peleihin on asetettu ikärajoja hyvistä syistä ja niitä tulisi toimituksemme mielestä kyllä noudattaa jokaisen. Toisaalta yksilölliset erot kehityksessä voivat vaikuttaa siihen miten lapsi tai nuori näkee eri pelit ja niiden tapahtumat.

Suosittelemme, että mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, että tutustut myös kirjallisuuteen. Sitäkin on tänä päivänä saatavilla helposti ja suomeksi. Esimerkiksi Pelikasvattajan käsikirja ja sen jatko-osa ovat loistavia lähteitä, joista saat apuja uuden pelaajasukupolven asianmukaiseen kasvattamiseen!

Vastaa