You are currently viewing E-urheilu ja veikkaus

E-urheilu ja veikkaus

Lukuaika:2 minuuttia

E-urheilu on noussut veikkauslapuille ympäri maailman. Uusi laji sai nostetta viime vuodesta sen ollessa yksi harvoja kilpailulajeja, jotka pystyivät järjestämään kansainvälisiä kilpailuja, vaikka e-urheilussakin jätettiin monia isoa turnauksia pois kisakalenterista. Tämä vuosi 2021 ei ole tuonut tähän vielä suurta muutosta ja monet isot LAN-turnaukset ovat käytännössä loistaneet poissaolollaan lukuunottamattta Islannin Valorant ja Korean PUBG turnauksia. Minkälaista on sitten pelata e-urheilua vedonlyöntikohteena?

Veikkausvihjeet ovat jo moninaisia myös e-urheiluun ja varsinkin sille korkeimmalle tasolle on jo saatavilla vihjeitä. Vaikka kilpailullisia pelejä eli lajeja on Euroopassakin jo yli 40 niin vedonlyöntioperaattoreiden listoille näistä peleistä ovat lähinnä yltäneet:

CS:GO – Pohjoismaiden suosikki

Valorant – Juuri Islannissa pelattiin Pohjois-Amerikka vs Eurooppa turnaus, jonka USA:n Sentinel vei loppuottelussa voitettuaan Fnaticin 3-0

Dota 2 – maailman rahakkaimmat turnaukset

League of Legends – maailman pelatuin peli

Overwatch

PUBG – Korean miljoonien turnaus nosti PUBG profiilia

Call of Duty

Tom Clancys Rainbow 6 Siege

Näiden kaikkien pelien parissa on maailmalla useita liigoja ja pelit ovat myös joukkuepelejä, lisäksi myös mm. Starcraft 2 on pelilistoilla, mutta siinä pelimuotona on 1vs1 eli pelaaja pelaajaa vastaan.

Uuden lajin haasteet

Vaikka urheilullinen pelaaminen on kohteena yhtä hyvä kuin mikä tahansa perinteisistä lajeista, on pelien ja liigojen yhteydessä esiintynyt varsinkin Aasiassa paljon sopupelejä – mutta niin on vastaavasti ollut aiemmin myös esimerkiksi jalkapallossa.

Uudet lajit ovat myös mahdollistaneet pelien voittopalautuksen hyvillä kertoimilla sillä viiden pelaajan joukkueiden seuraaminen näissä pelilajeissa on vielä lapsen kengissään, eikä joukkueiden menneet ottelut välttämättä kuvasta yhtä hyvin seuraavan pelin kulkua kuin perinteisissä lajeissa. E-urheilussa on myös se erikoisuus, että jokainen turnaus on tavallaan erillinen kokonaisuus eikä joukkueet pelaa yleensä yhtä ja ainoata liigaa, paitsi että isoissa peleissä on kyllä omat liigansa USA:ssa, Aasiassa ja Euroopassa, ja näistä etenee MM-tason turnaukseen.

Viiden joukkueen tiimit ilman varapelaajia ovat yllättävänkin haavoittuvaisia ja rahapelaajien pitäisi seurata tarkkaan pelaajien henkilökohtaisia Twitch ja Twitter tilejä tietääkseen pelaajien mielentilan. Eri turnauksiin myös suhtaudutaan joukkueissa erilailla, ja koska peleissä marginaalit ovat pieniä, vähemmän tärkeissä turnauksissa voi tulla isojakin yllätyksiä, samoin kuin otteluissa, joissa ei ole enää varsinaisesti merkitystä. Pelaajat ovat kyllä ammattilaisia, mutta monelta joukkueelta puuttuu yhtä se viimeinen ote siitä ammattilaisuudesta, eikä jokaiseen otteluun lähdetä aina täysillä valoilla.

Kertoimet ja pelimuodot

Urheiluvedonlyöntiä on tarjolla jo varsin useilla sivustoilla, ja joukkueistakin kirjoitetaan suomeksi kohtuullisen paljon. Mutta kansainvälisesti löytyy tietoa paljon enemmän, ja koska nyt ollaan digitaalisen urheilun parissa, erilaiset Twitch lähetykset ovat tärkeitä seurata, ja varsinkin otteluiden väliaikojen ja otteluiden jälkeisten analyysien kuunteleminen on arvokasta ajankäyttöä pelaajille.

Kertoimissakin on melkoisesti hajontaa, selvästi enemmän kuin perinteisissä lajeissa ja siksi e-urheiluun oikeasti panostavan kannattaakin pitä 2-3 pelitiliä eri operaattoreilla parhaimpien kertoimien saamiseksi. Kyseessä on kuitenkin normaalistikin useamman kymmenen prosentin erot pelattavissa kohteissa. Ja jos perinteisissä lajeisssa pyritään välttämään ns. ennakkosuosikkeja kertoimilla 1,2 ja alle, niin e-urheilussa voi rima nostaa surutta tasolle 1,5!

Pelien seuraaminen

Monissa Euroopan maissa, Aasiassa ja USA:ssa pelejä on ollut nähtävillä jo primetime tv-aikaan kanavilla, mutta yleisin tapa seurata pelejä ja turnauksia on suoratoistokanava Twitch, useimmat isot turnaukset lähettävät kaikki ottelut selostettuina eri kanavillaan, ja näin pääset maksutta seuraamaan pelien etenemistä. Tällä hetkellähän suurin osa saatavilla olevista pelimuodoista on vielä voittoonliittyviä vetoja, mutta varmasti viimeistään 2022 alkaa myös e-urheilun kamppailuihin tulla muista lajeista tuttuja livepelaamisen muotoja.

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa