eUrheilun MM-kisat vastaan jääkiekon MM-kisat

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Yleinen
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia
Lukuaika:2 minuuttia

Suomi on jääkiekkoilun hullumaa, mutta myös eUrheilu on osunut Suomessa hyvin ja harrastajamäärät kasvavat, vaikkei Suomessa raha hirveästi pelaamisen yhteydessä liiku. Suomi on pieni maa, mutta toisaalta sen vuoksi täältä on hyvä ponnistaa maineeseen, jos osaamista riittää.

Kumpaa sinä seuraisit?

Jos jääkiekon MM kisat olisivat yhtä aikaa hypoteettisten eUrheilun MM kisojen kanssa, kumpaa seuraisit enemmän? Varsinkin jos molemmat tulisivat televisiosta? Luonnollisesti jääkiekkoa on helpompi seurata, koska kyseessä on vain yksi laji, mutta miten olisi eUrheilussa, mitkä pelit olisivat kelvollisia MM-titteliin saakka, ja miten yksikään ”lajiliitto” oikeasti voitaisiin perustaa, koska jokainen peli on jonkin pelitalon lisenssoima, ja peliä voidaan periaatteessa koska tahansa muokata kaupallisten tarpeiden mukaisesti, joten reaalisesti ajateltuna todellinen MM-tason tai jopa Olympiatason eUrheilu-ajattelu on vielä kaukaa haettua.

Ammattilaisuus tavoitteena

Jos ajattelee tuota MM-tasoa, eli haluaisi maailman parhaimmaksi jääkiekkoilijaksi tai vaikkapa CS:GO pelaajaksi, niin molemmat vaativat tuhottomasti harjoittelua. Lajien suoraviivainen vertailu on turhaa ja oikeastaan mahdotonta, tosiasia vain on, että CS:GO peliä voi pelata oikeastaan missä ja koska vain, mutta jääkiekkoa et voi harjoitella kuin tietyissä olosuhteissa ja tietyissä paikoissa, joten harrastajamäärät ovat paljon suuremmat potentiaaliltaan ja jo nykyään myös todellisuudessa, eli jos tänään parhaat NHL pelaajat tienaavat sen parikymmentä miljoonaa taalaa vuodessa, koska eUrheilu on samalla tasolla palkkojen suhteen? Ainakin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa olevat ammattilaisliigat alkavat vähitellen nousta palkkatasollaan ylöspäin ja esimerkiksi Suomen jääkiekkoliigan palkat ovat jo vähitellen ohitettu, nyt jo!
Tilanne kertoo vain sen tosiasian, että me ja Suomi on pieni maa, eikä täällä ole niin paljon rahaa liikenteessä ja isoja yrityksiä, joten kunnon palkkapotit ovat aina ulkomailla.

Kilpa- ja huippu-urheilijoiden erottaminen toisistaan on tulkinnanvaraista. Opetus- ja kulttuuriministeriön määritelmän mukaan huippu-urheilijoita luonnehtii määrätietoinen pyrkimys kansainväliseen menestykseen. Vuonna 2007 Suomessa oli lajiliittojen tekemien arvioiden mukaan noin 950 ammattiurheilijaa, joista 150 oli ulkomaalaisia. Ulkomailla ammatikseen urheilevia suomalaisia oli samana vuonna noin 500. Vuonna 2017 lukema oli noussut 1200 urheilijaan, joten kasvua ei hirveästi ole tapahtunut. Vuonna 2018 Suomessa urheili 1380 ammattiurheilijaa. Tulorajan ylittäneet tulivat lähes kaikki jääkiekon, jalkapallon, koripallon, pesäpallon ja lentopallon parista.

NHL eUrheilu lajina


Viime vuonna NHL järjesti 100 000 dollarin NHL Gaming World Championships turnauksen 1vs1-pelimuodolla NHL18 pelillä. NHL järjesti turnauksen yhteistyössä lähetyskumppaniensa NBC Sportsin, Sportsnetin ja Viasatin kanssa. Turnausalustana toimi kilpapelipuolella mainetta niittänyt FACEIT.

Ensimmäisen MM-tittelin Las Vegasissa voitti suomalainen Erik ”Eki” Tammenpää. Ekin finaalivastus Daviod Roebuck antoi Ekille täyden tunnustuksen loistavasti puolustuspelaamisesta. Eki itse sensijaan oli luonnollisesti onnellinen voitettuaan 50 000 dollaria ja itsevarmasti kertoi voittonsa jälkeen odottaneensakin voittoaan.

Tänä vuonna NHL on jatkanut eUrheilu työstämistään eteenpäin ja erilaisissa tapahtumissa on nähty NHL pelaajat paikan päällä ja Twitch-kanavalla on pelattu NHL otteluita, joissa myös NHL ammattilaiset ovat olleet pelaamassa. NHL sarjan sponsoritkin ovat osoittaneet kasvavaa kiinnostusta uutta suuntausta kohtaan ja tämän vuoden NHL Gamingin palkintosumma tulee varmasti nousemaan viime vuotisesta ja luvassa on entistä isompi show-tapahtuma.

NHL:n Gary Bettman on sanonut, ettei NHL liigana ole etsimässä uutta ”liigaa” eUrheilusta, vaan pikemminkin haluaa kehittää sitä puolta, jotta jääkiekko saa lisää tarttumapintaa nuoriin. NHL:llä on aina pääpaino varsinaisessa pelissä, itse jääkiekossa.

NHL-peliä pelataan Suomessakin SM-tasolla ja monissa eri LAN-tapahtumissa. Suomen mestaruus ratkaisiin viime vuonna IS Cup sarjan kautta 6vs6-tapaan.

Vastaa